3-4 червня у Вінниці відбувся майстер-клас з лапароскопічної урології, який проводили фахівці ДУ „Інститут урології НАМН України”. Безпрецедентна для медичної спільноти обласного центра подія зібрала хірургів-урологів та онкоурологів з Вінниці та Вінницької області.

3 червня майстер клас проходив у Вінницькому онкологічному диспансері. 25 курсантів у режимі відеоконференції мали змогу спостерігати роботу к.м.н., лікаря – уролога відділення ендоскопічної урології та літотрипсії Миколи Дмитровича Сосніна. Асистували йому колега з Інституту Урології Андрій Грицаюк та завідувач відділенням ВОКОД к.м.н. Руслан Георгієвич Церковнюк. Під час майстер-класу, лікарі мали можливість задавати питання, що виникали в ході операції в режимі реального часу.

Подібний майстер-клас відбувається втретє. Це стало можливим завдяки підтримки директора ДУ „Інститут урології НАМН України” член-кореспондента, професора, д.м.н. Сергія Олександровича Возіанова, під керівництвом якого втілюються в життя досягнення сучасної малоінвазивної урології світового рівня. Перший майстер-клас пройшов в Києві в ДУ „Інституті Урології НАМН України”, другий - в Білорусії, м. Брест. Вінниця стала першим з обласних центрів країни, де нами проведено ви’їздний захід такого рівня.

Доцент Соснін М.Д. працює в лапароскопічній урології 10 років. За цей час проведено біля 700 лапароскопічних операцій з приводу урологічної патології, з яких близько 155 – лапароскопічна та ендоскопічна радикальна простатектомія. У ВОКОД виконані дві лапароскопічні радикальні простатектомії - втручання одне з найскладніших в урології. Переваги проведення лапароскопічним методом очевидні: для пацієнта така операція менш травматична, дозволяє відновитися і реабілітуватися у найкоротший термін, для хірургів ендоскопічне оперативне втручання дає можливості кращого бачення та більш широкого доступу до операційного поля. Захід відбувся за технічної підтримки компанії OLYMPUS-Україна.

Ініціаторами проведення даного майстер класу були ДУ „Інститут урології НАМН України”, обласний уролог Олег Капшук, завідувач відділенням онкоурології ВОКОД Руслан Церковнюк та д.м.н., зав. курсом онкогінекології та оперативної гінекології ВНМУ Андрій Григоренко.

4 червня майстер-клас проводився в урологічному відділенні ВОКЛ ім. Пирогова.